top of page

Sasmēlušās esam saules – mums nu pietiks visam gadam…

28. augustā skolotāju latviskās dzīvesziņas interešu grupa devās īsteni latviskā piedzīvojumā uz Ropažu novadu. Vispirms ciemojāmies Augšciemā pie mūsu skolas absolventes Zandas Priednieces un viņas vīra Daiņa Priednieka klusa meža ieloka ieskautajās “Skujnieku” mājās, lai uzzinātu, kā šo vietu viņi pārvērtuši par dvēseliski baudāmu vidi un pakāpeniski sākuši izzināt latviskās tradīcijas, lai paši saprastu, ka tieši tā arī vēlas dzīvot – harmoniski un latviski. Pakāpeniski šis nostūris ir pārvērties par latvju tradīciju centru – tiek rīkoti Ziņģu vakari, svinēti Saulgrieži, kurināts ceplis “Madze”, piekopti pirts rituāli, vadītas rotu darināšanas meistarklases. Degustējot zāļu tējas, klausījāmies Zandas pieredzes stāstu, bet noslēgumā varējām radoši izpausties, darinot sev rotas.

Pēc gardas maltītes Zaķumuižas kafejnīcā “Valdenrode” devāmies uz atpūtas kompleksu “Sauleskalns” – skaistu, gleznainu vietu upes Lielā Jugla krastā, lai iepazītu saimnieces Ievas, bijušās mākslas skolotājas, un viņas vīra Jāņa Meijera izveidoto Saules taku – latvju zīmju izziņas un pastaigu taku, kurā var uzzināt par 8 latviskām gadskārtām. Katru no tām iezīmē atbilstoša latviskā zīme, ir pieejama informācija par latvisko gadskārtu svinēšanu. Taku ejot, Ievas pavadībā izspēlējām veiklības spēli ar sportiskiem elementiem “Saulītei pa pēdām” – tik jautri un saliedējoši! Tad Ieva mūs aicināja Amatu mājā, kurā ir iespēja darboties dažādās radošajās darbnīcās. Plašajā teritorijā var atrast vietu dažādām fiziskām aktivitātēm, piemēram, spēlēt futbolgolfu vai dīķī pie pirts - kanopolo.

Emocionāli pozitīva enerģijas apmaiņa ir notikusi. Paldies Priednieku un Meijeru ģimenēm par sirsnīgo uzņemšanu. Esam piepildījušas savu prieka kausiņu, sasmēlušās saules un ideju, kā arī pārliecinājušas, ka NEKAS (neviens ikdienišķs sīkums) mums netraucē būt laimīgām, ja vien mēs to vēlamies.

57 views

Recent Posts

See All
bottom of page